jít zpět

Lidé se stěhují za Brno, příčinou je nedostatek bytů ve městě

Město Brno má podle posledních dat o prodejích nových bytů velký problém – kvůli nedostatku bytů na trhu se lidé stěhují za město a v okrese Brno-venkov se začíná stavět víc než v Brně samotném. S tím přímo souvisí také rychlý růst cen bytů ve městě.

Prodeje nových bytů v Brně se v roce 2017 propadaly, meziročně klesly o 40 %. Není to ovšem malým zájmem o nové bydlení, ale tím, že se nestaví a lidé nemají z čeho vybírat. S tím souvisí i růst cen nových brněnských bytů – v roce 2017 zdražily v průměru o 11 %. Žádaná dispozice 1+kk je v současných nabídkách developerů o 30 % dražší než vloni, což také souvisí se zdražováním nájemního bydlení.

Poptávka je obrovská, ale trh ji nezvládá uspokojit: v roce 2017 z trhu prakticky zmizely nejlevnější byty do 50 tisíc korun za metr čtvereční a ceny těch ostatních dál rostou. Průměrná cena prodaných bytů vzrostla oproti roku 2016 o 11 % z 3,27 milionu na 3,65 milionu korun. Průměrná cena za metr čtvereční prodaného bytu v uplynulém roce vzrostla meziročně z 53 500 Kč na 60 100 Kč.

Více informací v tiskové zprávě ke stažení ZDE.

co je nového